MENÜ


E-Mail: csakvarote@gmail.com
Adószámunk: 18484009-1-07

Az Egyesület története

A dualizmus korában Magyarországon gomba módjára szaporodtak a társadalmi szervezetek. Csákváron is több egyesület, polgári kör jött létre ebben az időszakban, köztük az Önkéntes Tűzoltótestület 1878-ban. Az Egyesület első főparancsnoka gróf Esterházy Miklós Móric volt, és a tiszteletbeli tagjai között volt József főherceg és gróf Széchenyi Ödön is. Az Egyesület, akár csak a település, sokat köszönhet az Esterházy családnak, hiszen ők építtették a tűzoltó tornyot szertárral és szolgálati lakással, illetve ők szerezték be az első kézi hajtású tűzoltókocsit. A második tűzoltókocsit pedig a gróf megrendelésére készítette a Budapesti Szivattyúgyár. 1903-ban az Egyesület 25 éves fennállása alkalmából kiadtak egy kötetet, amely a csákvári tűzoltóság történetét mutatta be. Az I. világháború és a Tanácsköztársaság után újjászerveződtek a korábban alakult polgári körök, egyesületek. Goldschmidt József volt az, aki újraszervezte a Csákvári ÖTE-t. A kor szelleméhez hűen az Egyesületet is áthatotta az összetartozás tudata. Ez a bajtársiasság a külsőségekben is megmutatkozott. 1928-ban megünnepelték a fél évszázados fennállást, ennek keretein belül az Egyesület saját felszentelt zászlót csináltatott. A két Világháború között fontos szerepet nyertek a címerek, a pecsétek, illetve az egyenruha viselése. A II. világháború után az Egyesület elköltözött a Kossuth Lajos utca végére. A település központjában található régi tűzoltó toronyból és szertárból Helytörténeti Múzeumot csináltak.

A Csákvári ÖTE napjainkban

Az Egyesület jelenlegi elnöke Szabó Mihály (Németi László tűzoltó századost váltotta), a parancsnoka Szmolka István (a korábbi parancsnok Géber Lajos ny. tűzoltó főtörzsőrmester, a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke és Szabácsik Tibor a BÖT szolgálatparancsnoka volt). Az Egyesület életében fontos szerepet kap az utánpótlás nevelése. Az évenként megrendezésre kerülő Bicske-Mór kistérségi tűzoltóversenyeken rendszeresen több korosztályú csapatot is indítanak, szép eredményekkel.

 

 

Hírek

 • 2011-es közhasznúsági jelentés és beszámoló
  2012-05-31 17:11:39

  A letöltések oldra felkerült a 2011-es közhasznúsági jelentés és beszámoló. A linkre kattintva szöveges dokumentumként tudjátok letölteni.

 • Új képek a galáriában!
  2010-05-04 21:49:06

  Tatabányán jártunk tűzoltó majálison. Bővebb cikk hamarosan, addig is lessétek meg a már fenn lévő képeket! De ezzel kapcsolatos a lenti szavazás is, klikkeljetek, hogy a nép akarata érvényesülhessen.

 • Baleset Csákvár és Kőhányás között
  2010-03-28 20:56:56

  Két autó ütközött frontálisan Csákvár és Kőhányás között.
  A balesetben egy személy könnyebb testi sérülést szenvedett.

  Képek a galériában

 • A csákvári tűzoltóknál járt a Mikulás
  2009-12-07 20:08:25

  2009.december 6-án este nagy volt az izgalom a csákvári tűzoltószertárban: 28 gyerek és hozzátartozóik várták a Mikulást. A messzi földről jött vendég szirénázó tűzoltóautóval érkezett a helyszínre, és minden gyereknek kiosztotta az ajándékot. A Mikulás csomag átvétele azonban nem volt egyszerű: vagy önként előadott egy éneket vagy verset a delikvens, vagy a Mikulás talált számára megoldandó feladatot és ha végrehajtotta, kiérdemelte a csomagot.
  Miután kiosztotta az ajándékokat, megkérdeztük a Nagyszakkállút:
  - Mi a véleménye a Csákvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület által szervezett Mikulás ünnepségről?
  - Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy 120 éve működő civil szervezet a községben ellátandó feladatai mellett a közösség építésével is tud foglalkozni. – nyilatkozta a ritka északi vendég, - kimondottan fontosnak tartom a fiatalok bevonását a közösségi életbe. Erre nagyszerű példa ez a Mikulás ünnepség.
  - Mit üzen a csákváriaknak és bodmériaknak?
  - A gyerekek számára van egy mottóm, amit nem tudok elég sokszor hangoztatni: „Legyetek jók, ha tudtok.” A felnőttektől pedig kérem, hogy minél több családos összejövetelt szervezzenek egyesületi, baráti vagy munkahelyi szinten, és szoktassák a gyerekeiket a közösségbe. Legyenek aktív, hasznos tagjai a községek társadalmának. Remélem, jövőre még nagyobb létszámú gyermeksereg számára hozhatok majd ajándékot a csákvári tűzoltószertárba, és még több családdal találkozhatok.

  Kedves Mikulás Bácsi! Jó utat kívánunk Neked hazafelé, és ne feledd: jövőre visszavárunk! Csákvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  Köszönetnyilvánítás: A Csákvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület ezúton mond köszönetet Setét Vilmosnak, a legjobb Mikulás bácsinak!

  írta: Katonáné Dr. Venguszt Beatrix Margit

 • Sikeres tűzoltó tanfolyam
  2009-10-17 18:40:05

  A mai napon 7 fő sikeres 40 órás tűzoltó vizsgát tett Fehérvárcsurgón. Gratulálunk!

 • Tűzoltó tanfolyam
  2009-09-30 20:51:24

  A hétvégén 40 órás tűzoltó tanfolyamra mennek ifjoncaink Fehérvárcsurgóra. Ezúton kívánok sok szerencsét nekik!

 • Hírlevél
  2009-09-21 22:34:17

  Van lehetőség feliratkozni a hírlevélre. Terveim szerint a megbeszélésekről illetve a fontosabb válltozásokról értesítem majd azokat e-mailbe ezen keresztül, akik feliratkoznak.

 • Új formában, új helyen...
  2009-09-21 21:21:03

  Új formában és új helyen ismét műkődik a CSÖTE honlapja.

  A kevesebb szabadidőm miatt próbáltam leegyszerűsíteni a honlap frissitésének menetetét. Remélem még nagyobb sikere lesz majd, mint volt. A tervek szerint lesz megint vendégkönyv, talán még fórum, ahol bárki elmondhatja majd nevével felvállalt vagy anonimitásba borulva a véleményét is. Esetleg még chat is lesz. Ki tudja még...

  :)

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Szeretnétek-e hogy a legközelebbi saját rendezvényünkön legyen rekesz mászó verseny? (Aki nem tudja mi az, lesse meg a galériában)
Nagyon
Igen
Csak ha egy rekesz sör a díj
Az meg minek?
Az meg mi!?
Asztali nézet